CRO Dominik Duchon over het belang van digitale transformatie

Wat betekent digitale transformatie voor de financiële wereld?

Je kunt zich zeker voorstellen dat digitale transformatie voor mij een interessant onderwerp is, niet alleen als financial, maar met name als CRO bij LucaNet. Ten eerste omdat ik van mening ben dat we er niet omheen kunnen. Ten tweede omdat het voor elke CFO ongekende mogelijkheden opent. En ten derde omdat het een proces is dat een geweldige uitdaging vormt en fantastische mogelijkheden met zich meebrengt wat betreft de vormgeving ervan voor onze klanten. Voor LucaNet en voor mijzelf.

Digitale transformatie is belangrijk om voor bedrijven te garanderen dat hun succes op lange termijn gegarandeerd is. Bijgevolg integreren meer en meer bedrijven digitaliseringsprocessen. Dat is niet van de ene dag op de andere gebeurd, maar in de loop van jaren – en in de context van toenemende internationalisering, steeds scherpere concurrentie, omvangrijke data en nieuwe technologieën zoals machinaal leren/kunstmatige intelligentie (KI).

In dit artikel zal ik het hebben over de trends en mogelijkheden van digitale transformatie – en wat het betekent voor de financiële wereld. Uiteraard zal ik ook iets zeggen over de visie van LucaNet om financiële afdelingen ten volle te ondersteunen bij dit proces door het werk voor financiële professionals te vereenvoudigen.

De pandemie als drijvende factor voor een trend

Zonder twijfel heeft de coronacrisis het belang van digitale transformatie voor bedrijven onderstreept. De crisis veroorzaakte problemen bij veel bedrijven, waarbij duidelijk werd dat ze niet snel genoeg waren om de overstap te maken naar moderne methoden voor afdelings- en bedrijfsmanagement.

Door de pandemie werden veel bedrijven en hun financiële afdelingen gedwongen om nieuwe prioriteiten te stellen. Daarbij lag de nadruk op crisisbeleid, maatregelen voor het waarborgen van liquiditeit en organisatorische veranderingen. Veel medewerkers moesten immers van de ene dag op de andere van huis uit werken.

Wat is het potentieel van digitale transformatie?

Maar behalve dat het mogelijkheden en oplossingen biedt voor het doorstaan van de pandemie: wat heeft digitale transformatie voor bedrijven te bieden? Wat maakt het een must voor financials en bedrijven?

Zoals ik het zie, kan het als volgt kort worden samengevat:

 • Verhoogde efficiëntie: bijvoorbeeld doordat software snel en betrouwbaar een groot aantal routinetaken uitvoert voor medewerkers
 • Minder kosten: omdat automatisering onder andere het werk voor medewerkers verlicht, zodat zij zich kunnen concentreren op andere taken en/of verdere optimalisatie van processen
 • Hogere klanttevredenheid: doordat gegevens sneller kunnen worden geëvalueerd en geconsolideerd en klantervaringen dienovereenkomstig individueel kunnen worden verbeterd

Dit zijn allemaal doorslaggevende factoren om gehoor te kunnen geven aan de concurrentiedruk in de volatiele markten. En, zoals nu wel duidelijk is, hebben we het hier niet alleen over nieuwe, digitaal ondersteunde processen in afdelingen zoals marketing, inkoop en sales; digitale transformatie is nu alomtegenwoordig, allesomvattend, uitvoerig gekoppeld en geïntegreerd in elk zakelijk proces. Ook in financiële processen.

Omdat ze het zo druk hebben met hun dagelijkse taken, hebben CFO’s vaak niet de tijd om verder te kijken dan hun eigen afdeling en over de toekomst na te denken.
 

Dominik Duchon

CRO bij LucaNet AG

Intelligente financiële oplossingen

Op basis van vele gesprekken met onze klanten weten wij dat tijd de factor is waaraan het veel financiële afdelingen ontbreekt. CFO’s en hun teams besteden te veel uren aan het betrouwbaar verzamelen van belangrijke gegevens, het worstelen met IT-systemen en tabellen die slechts beperkt onderling verenigbaar zijn, het synchroniseren van ingewikkelde processen en het handmatig bijwerken en controleren van gegevens. Dag in, dag uit.

Omdat ze het zo druk hebben met hun dagelijkse taken, hebben CFO’s vaak niet de tijd om verder te kijken dan hun eigen afdeling en over de toekomst na te denken.

En dat is precies waar intelligente CPM-oplossingen voor verbetering zorgen. Ze reduceren en vereenvoudigen de dagelijkse werkbelasting. Ze zorgen ervoor dat enorme hoeveelheden gegevens met een druk op de knop kunnen worden geregistreerd en bieden flexibele mogelijkheden voor de analyse ervan. Zoals hierboven al vermeld als een van de voordelen van digitale transformatie, verhogen ze de efficiëntie van de afdeling en zorgen ze zo voor aanzienlijke besparing van tijd en geld.

Bij digitale transformatie gaat het echter niet alleen om het implementeren van intelligente financiële oplossingen, hoewel dat een belangrijk onderdeel ervan is. Naast veel andere aspecten gaat het om het leggen van de basis voor flexibele procedures in de afdeling.

Plotselinge veranderingen kunnen beter en flexibeler worden opgenomen zonder rigide processen,, verouderde werkstructuren, tools en tabellen, onhanteerbare verzamelingen gegevens en tijdrovende communicatieprocessen. Veel bedrijven die tot dusver goed door de coronacrisis zijn gekomen, hadden zichzelf al optimaal gepositioneerd.

Nieuwe rol en technische mogelijkheden voor CFO’s

Vandaag kunnen en moeten CFO’s gegevens op een nieuwe en flexibelere manier verwerken en inspelen op veranderingen zonder waarschuwing. Zij mogen zich niet langer uitsluitend richten op het efficiënter maken van financiële processen, maar moeten aandacht besteden aan het volledige bedrijfsmanagement. Door een nieuwe rol op te nemen als partner en strategisch adviseur van de raad van bestuur, maken zij voor het management relevante informatie beschikbaar met een druk op de knop en bieden zo een echte meerwaarde voor het hele bedrijf.

Het begrip “data warehouse” is hier ten slotte ook relevant, omdat hiermee omvangrijke, extreem complexe, uiterst actuele en zeer variabele gegevens flexibel kunnen worden gekoppeld vanuit de gewenste afdelingen om het volledig bedrijf flexibel te leiden. Het managementteam en de CFO als lid ervan kunnen zo nog snellere, pro-actievere en beter onderbouwde beslissingen nemen op basis van zeer waardevolle inzichten en zo de prestaties en het concurrentievermogen van het hele bedrijf verbeteren.

De troef van digitale transformatie: de cloud

Maar dat is lang nog niet alles wat betreft de ontwikkelingen in het kader van digitale transformatie. Laten we het even hebben over het onderwerp dat meestal ter sprake komt wanneer het gaat over digitale transformatie: het gebruik van de cloud in de financiële wereld.

De cloud zorgt voor nog meer vrijheid voor nieuwe dingen, voor strategieën en optimalisatie. Cloud-klanten kunnen zich volledig concentreren op het rapporteren, de budgetplanning, de analyse en de consolidatie, terwijl wij de CPM-software ter beschikking stellen en beheren in de cloud.

Voor onze gebruikers betekent dat onder meer het volgende:

 • Onafhankelijkheid van de IT-afdeling
 • Geen resource belasting wat betreft installatie, updates of releasewijzigingen
 • Besparing van lokale licentiekosten, bijv. voor serverbesturingssystemen
 • Geen interne veiligheids- en back-up-systemen vereist
 • Betere resourceplanning
 • Geen hoge initiële kosten door de aanschaf van servers en het bijbehorende onderhoud

Hoe uw financiële afdeling digitale transformatie optimaal kan benutten

Zoals je al hebt gemerkt, sta ik volledig achter digitale transformatie. En ik hoop dat ik het belang ervan heb kunnen aantonen en de cruciale voordelen voor financiële afdelingen en bedrijven heb kunnen beschrijven.

Ben jij klaar voor de toekomst?

Wat ik je wil vragen: in welke fase bevindt jouw afdeling zich? Wat heb jij nodig? Hoe sterk wil je staan voor de volgende crisis en hoe kun jij je bedrijf begeleiden op weg naar de toekomst in jouw rol als CFO?

En, als een soort aanbeveling voor het introduceren van een organisatie die is aangepast aan de eisen van deze tijd, denk even na over welke van de volgende stappen je reeds hebt genomen:

 • Harmonisatie, standaardisatie en verbetering van individuele financiële processen
 • Optimalisatie van de betrouwbaarheid van de budgettering en forecasting
 • Implementatie en gebruik van digitale methodes en flexibele werkpraktijken

In welke fase jij je op dit moment ook bevindt, aarzel niet om meer informatie te vragen over onze LucaNet-oplossing voor Financial Performance Management en onze LucaNet.Cloud.

Wij begeleiden je graag op weg naar digitale transformatie.

Met vriendelijke groet, Dominik Duchon

Ontdek de LucaNet CPM-software voor finance

Alle blog artikelen